magyar

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Átadták a mezőberényi geotermikus erőművet

2012. dec. 28.
Átadták a közel 720 millió forintos beruházással elkészült mezőberényi geotermikus rendszert kedden délelőtt. A fejlesztés segítségével 20 épület, 20 közintézmény fűtését oldják meg olcsó és környezetbarát módon a városban.

— Mezőberény történetének egyik legjelentősebb, az elmúlt néhány év legnagyobb volumenű beruházása érkezett befejezéséhez a geotermikus rendszer átadásával — hangsúlyozta az ünnepségen Siklósi István polgármester. Mint mondta, az egész város hasznára szolgáló fejlesztés készült el településükön, amely az ünnepek után már 20 közintézmény, 20 épület fűtését biztosítja majd. Kiemelte, a projekt több alkalommal szinte holtpontra jutott, ahonnan Erdős Norbert kormánymegbízott, országgyűlési képviselő segítségével sikerült kimozdítani.

— A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön — idézte az ősi indián mondást beszédében már Erdős Norbert. A kormánymegbízott a környezettudatos gondolkodás, az újszerű, de előremutató életfelfogás fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében. Hangsúlyozta, a várhatóan 6-8 év alatt megtérülő beruházás fontos lépés a gazdaságos, környezetbarát fűtés kialakítása felé, másrészt pedig az ország szempontjából is fontos, hiszen hazánk uniós kötelezettségként vállalta, hogy növeli a megújuló energiák részarányát.

Mezőberény geotermikus rendszere több mint 410 millió vissza nem térítendő európai uniós támogatással épült meg. A projekt megvalósulásával a település közintézményei, a polgármesteri hivataltól, a múzeumon, a művelődési házon át, az idősek klubján keresztül, több iskolaépületig olcsóbb, környezetbarát fűtési energiaellátáshoz jutnak. A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósult program legfőbb célja az volt, hogy a városban található, érintett közintézmények eddig földgázra épülő fűtését és melegvíz-ellátását lehető legnagyobb arányban a helyben feltárható termálvíz energiájával váltsák ki.

A 2010. december 15-én elkezdődött beruházás során egyebek mellett egy 2003 méter talpmélységű termelő és egy ugyanilyen mélységet elérő visszasajtoló kutat létesített a kivitelező. Kialakítottak egy szivattyú- és gépházat, valamint új villamosinfrastruktúrát. Távvezeték hálózat, 3162 folyóméter műanyag hőszigetelt csővezeték és 2895 folyóméter PP csővezeték épült. A kitermelt termálvíz hőmérséklete 80-90 fok.

A gazdaságossággal szemben támasztott minimális elvárás, hogy az önkormányzat által befektetett pénz a megspórolt földgázdíj és a termálrendszer összes üzemeltetési költségének különbségéből 6-8 éven belül megtérüljön.

Forrás: http://www.beol.hu


Kapcsolódó képek