magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Elkészültek a világ legynagyobb szélturbinájának lapátjai

2012. aug. 16.
A Siemens elkészült minden idők leghatalmasabb szélkerék-lapátjainak legyártásával és megkezdte azok nem éppen egyszerű szállítását a dán partok felé, ahol 2012 őszén tervezik üzembe helyezni a kész erőművet. A 75 méter hosszú lapátok Osterildbe tartanak, amely az ország nagy szélturbináinak elsődleges tesztközpontja. A prototípus egy hat megawattos tengerbe telepített szélerőmű lesz, amelynek célja a partmenti szelek erejének maximális kihasználása.

A Simens mérnökei a gigantikus B75 lapátokat egy darabban gyártották le, hogy azok áramvonalasságát semmiféle kapcsolódási pont ne zavarja. Az alkalmazott IntegralBlade eljárás során üvegszállal megerősített epoxigyantát és balsafát dolgoznak össze egy hatalmas öntőformában, így a lapátok rendkívül tartósak és anyaguk gyakorlatilag hibátlan, ami nagyon fontos lehet, amikor 200 tonnányi levegő áramlik át köztük minden másodpercben. Ilyen körülmények között a legkisebb anyaggyengeség, -feszültség vagy repedés is végzetes lehet.
A gyártási módnak köszönhetően a lapátok méretükhöz képest igen könnyűek (20 százalékkal kisebb a tömegük, mintha hagyományos technológiával készültek volna), így „mindössze” 25 tonnát nyomnak. A Quantum Blade technológiával kiképzett lapátfelületeknek köszönhetően a turbina maximálisan kiaknázza a szél erejét és különösen jól alkalmazkodik az erős légmozgáshoz.

A felállított szélerőmű turbinája összesen 18 600 négyzetméternyi területet jár be, és a lapátok csúcsainak sebessége elérheti a 290 km/órát is. Az extrahosszú lapátoknak köszönhetően a 6 megawattos turbina 65 százalékkal nagyobb teljesítmény leadására képes, mint a Siemens előző, 3,6 MW-os erőműve. A fejlesztés kísérleti fázisában lévő szélkerékre már megrendelés is érkezett, egy brit cég 2014‒2017 között háromszáz darabot szeretne a turbinákból Anglia déli partjainál a tengerbe telepíteni. 


Forrás: http://ipon.hu/


Kapcsolódó képek