magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Fontos, hogy legyen ideje kiszáradni a tűzifának

2012. aug. 30.
Célszerű nem az utolsó pillanatban, közvetlenül a fagyok beköszönte előtt megvásárolni a téli tűzifát. Nem feltétlenül spórolási céllal, hanem azért, hogy a fának legyen ideje kiszáradni.

– Szeretem, ha a téli tüzelőnk minél előbb, összevágva bekerül a féltető alá. Így van ideje kiszáradni, kiszellőzni. Búbos kemencénk van, aminél különösen fontos, hogy minél szárazabb fával fűtsük – mondta egyik tolnai olvasónk az általa alkalmazott tűzifa vásárlási gyakorlatról. Ő a fenti ok miatt már tavasszal megveszi a fát, akár két évre való mennyiséget is. Elmondása szerint az előre történő bevásárlást ez a szempont indokolja, az, hogy anyagilag kedvezőbb-e számára a korai favétel, még nem számolta ki.

A szekszárdi Trieber Attila pakolja a fát családi házuk udvarán. Nyáron kényelmesebben, nem egyszer olcsóbban be lehet szerezni a tűzifát (Fotó: Kiss Albert)A szekszárdi Trieber Attila pakolja a fát családi házuk udvarán. Nyáron kényelmesebben, nem egyszer olcsóbban be lehet szerezni a tűzifát (Fotó: Kiss Albert)

Nem kevesen igyekeznek jóval a fűtési szezon előtt, legalább még a nyáron beszerezni a tüzelőt. Egy másik olvasónk szerint nem olcsóbb ilyenkor sem a fa, de minél előbb összevágják, annál jobban ki tud száradni.


A faddi tüzép vezetője, Schmelcz Lajos szerint sem alacsonyabb ilyenkor a tűzifa ára. Náluk főként az akácot keresik a vásárlók, de elmondása szerint a nyári vegetációs időszakban nincs érdemi akácfa kitermelés, azaz ilyenkor éppenséggel kevesebb az akác a piacon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a frissen vágott akácfa a nagy nyári melegekben rövid idő alatt akár húsz százalék nedvességet is képes kiadni magából, ami komoly veszteséget jelenthet a kereskedőknek.

Az egyik szekszárdi tüzelőanyag kereskedés vezetője ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a tűzifát azért érdemes még tavasszal, vagy nyáron megvásárolni, hogy legyen ideje kiszáradni. Igaz, szeptembertől mázsánként náluk száz forinttal drágább lesz a fa, így tehát valóban olcsóbb most megvenni. Abból a szempontból is olcsóbb a nyári fa, hogy a melegben gyorsabban kiszárad, a frissen kitermelt, azonos tömegű téli fában viszont jóval több a nedvesség.

A szekszárdi kereskedés vezetője szerint az akácfa úgymond a városi emberek fája. Könnyű begyújtani vele, még nedvesebb állapotában is, de drágább. Emellett viszonylag gyorsan elég, és nem marad parazsa. A vegyes tűzifa (cser, tölgy, bükk, gyertyán) lassabban ég, tartósabban biztosítja a meleget.

Tapasztalatai szerint a fiatalok, a városiak gyakran csak az utolsó pillanatban veszik meg a tüzelőt, az idősek viszont már tavasszal beszerzik a fát, akár komoly lemondások árán is. A legfőbb véleménye szerint a tárolás. Sok helyen nem tudják megoldani, hogy a szabadban szellőztessék, szárítsák a fát, ami azonban zárt helyen bepenészedik, bebüdösödik és veszít fűtőértékéből.

Forrás: 
http://www.teol.hu/  Steinbach Zsolt

 

 


Kapcsolódó képek