magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Éjjel is működő naperőművet építettek

2011. okt. 25.
Gemasolar névre keresztelték azt a Spanyolországban létrehozott, napenergiával működő erőművet, mely akár éjjel is képes az elektromos áram előállítására.

A Gemasolar az első ipari méretű naperőmű, amely egy másik környezetbarát elemet, a sót használja energiatárolásra. A létesítményben több mint 2600 sík tükör 185 hektáron koncentrálja a napfényt egy központi torony tetejére. Ebben az energiatoronyban kálium- és nátrium-nitrát sókat melegítenek 565 Celsius-fokra, amelyek ezután áthaladnak egy hőcserélőn, ahol az erőmű vizét gőzzé forralják, és meghajtják az áramfejlesztő generátorokhoz tartozó turbinákat. Az erőmű teljesítménye 19,9 megawatt.

MR SOLAR011 143
Fotó: Markel Redondo

Amikor erősebb a napsütés, illetve a forróság, mint ami a turbinák meghajtásához szükséges, a felmelegített só egy részét eltárolják egy tartályban. Ezzel a megoldással még 15 órával a napsütés megszűnése után is lehetséges áram előállítása. „Nyáron a legtöbb napon folyamatosan szeretnénk működni” – mondta el Santiago Arias, az üzemeltető Torresol Energy technikai igazgatója.

Télen a napsütéses órák száma nem elégséges az erőmű éjjeli teljes értékű üzeméhez. Az üzemeltető szerint ekkor akár ki is lehet meríteni az „elemeket” vagy alacsonyabb fokozaton üzemeltetni a turbinát egész éjjel.

A Gemasolar évi 6500 órában lesz képes elektromosságot előállítani, ami más megújuló energiaforrásokkal működő erőművek rendelkezésre állásánál háromszor hosszabb idő. A Torresol építene egy 50 megawattos hasonló ereművet is, ahol parabolatükrökkel forrósítanak majd fel olajat. Itt szintén alkalmaznak majd sóakkumulátorokat, amelyekkel naplemente után hét és fél órával is képesek lesznek áramot előállítani. Az erőművek kereskedelmi üzeme a tervek szerint 2012. január elsején kezdődik.

Forrás: http://index.hu/tech/2011/10/18/ejjel_is_mukodo_napelemeket_alkottak/


Kapcsolódó képek