magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Fókuszban az energiapolitika

2011. márc. 14.
Véglegesítés előtt Magyarország hosszú távú energiapolitikai stratégiája, az Energiastratégia 2030 dokumentum. A legfőbb célok megvalósítását szolgálni hivatott eszközrendszer öt eleme a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése, az atomenergia szerepének fokozása, a regionális energetikai infrastruktúra fejlesztése, új energetikai intézményrendszer kialakítása, valamint az energiahatékonyság és energiatakarékosság fokozásának kettőse.

Magyarország hosszú távú energiastratégája a véglegesítés fázisába érkezett - ismertette Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár január 10-én az Energiapolitika 2000 Társulat rendezvényén.

Előadásában Bencsik János kiemelte: a világ, Európa és benne Magyarország energiaigénye az előrejelzések alapján a jövőben tovább növekszik, ugyanakkor a fosszilis energiaforrások ezt az igényt hosszú távon a hozzáférhetőség fokozatos romlása következtében egyre magasabb áron tudják majd csak kielégíteni. A fosszilis energiaellátottság szempontjából Magyarország gazdasága és lakossága kiemelten sérülékeny helyzetben van a köztudottan nagymértékű föld-gázimport-függőség következtében.

Részben ezért, részben a az emberi lét peremfeltételeinek szükségszerű védelme érdekében az Energiastratégia 2030 dokumentumról azt is elmondta az államtitkár, hogy: annak kereteit a hazai gazdaságot meghatározó tényezők - a rendelkezésre álló erőforrások, a társadalom teljesítőképessége, és a geopolitikai lehetőségek - jelölik ki. E keretek között a legfontosabb stratégiai céljaink a versenyképesség biztosítása, a fenntarthatóság kritériumainak való megfelelés, és az ellátásbiztonság erősítése.

Az ország 2030-ig tartó energiastratégiájának ki kell szolgálnia az elsődleges nemzeti érdekeket - garantálnia kell az ellátásbiztonságot, figyelembe vennie a legkisebb költség elvét, érvényesítenie a környezeti szempontokat, és biztosítania kell, hogy Magyarország nemzetközi súlyával és erőforrásainak mértékével megfelelő arányban hozzájárulhasson a globális problémák megoldásához - fejtette ki Bencsik János. Ehhez csökkenteni kell az energia importfüggőséget, növelni az állam szabályozó szerepét, a fogyasztóvédelem megerősítése mellett mérsékelni kell a lakosság energiaszegénységét, továbbá ösztönözni a kapcsolódó iparágak hazai fejlesztését - mondta az államtitkár.

Forrás: www.zoldtech.hu


Kapcsolódó képek