magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

A világ 5 legzöldebb városa

2011. máj. 02.
Bár a koppenhágai klímacsúcs sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vannak azért olyan városok, ahol a klíma és Földünk védelme nem csupán papíron fontos. Amerikától kezdve, Európán át egészen Ausztráliáig számos metropolis pályázik a világ legzöldebb városa címre.

Következzen most öt olyan város, amelynek méltán nyerték el a világ 5 legzöldebb városa címet:

 

1. Portland, Oregon - A rózsák városa

Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Portland már hosszú ideje Észak-Amerika egyik legzöldebb városa. Az USA nagyvárosai közül itt a legtöbb a kerékpáros,  

itt a legmagasabb a hulladék-újrahasznosítás és a megújuló energiahordozó aránya, a parkolóórák napenergiával működnek, és itt született meg az USA-ban elsőként a car-sharing (a megosztott autóhasználat) is. A város 228 parkja közt van pl.: a nemzetközi hírű rózsakert, japánkert, klasszikus kínai kert, és itt található a világ legkisebb parkja, a mindössze 61 cm átmérőjű Mill Ends Park is. De nemcsak a városban, hanem a környékén is számtalan természeti csodával találkozhatunk: mint például a vízesésekkel tarkított Columbia folyó vagy a 3426 méteres Mount Hood vulkán, amely Oregon állam legmagasabb csúcsa. Portland energiafelhasználásának felét megújuló energia adja, és a dolgozók negyede kerékpárral jár dolgozni.

2. Freiburg, Németország

Freiburg nem ma kezdte a zöldülést, a várost már a II. világháború után ilyen koncepció szerint építették újjá. Mintaértékű a település Vauban kerülete, amelyben az utcák szigorúan autómentesek, a tetőket pedig napelemek borítják. Lehet persze saját kocsija bárkinek, de csupán két parkolóházban

lehet azokat tárolni, ahol szerény 40.000 euróért vehet magának mindenki helyet. Nos, meg is lett az eredménye: a lakosok 70 %-nak nincs kocsija, 57%-uk pedig akkor adta el, amikor ide költözött. Egyetlen út járható kocsival: a Freiburg központjában vezető főút.

 

3. Zermatt, Svájc

A Matterhorn lábainál elterülő turistaparadicsom nem bajlódott sokat a síelni, túrázni, pi-henni érkező embertömegek okozta problémával.

Zermattban az utcák kizárólag a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak vannak fenntartva. A teherszállítást sem nagy teherautók végzik a városban, kézikocsikkal, lovakkal, vagy elektromos autókkal oldják meg. Kivételt csak a rendőr-, mentő- és tűzoltóautókkal tesznek.

 

4. Montreal, Canada

Montrealban 2009-ben debütált a Bixi közösségi bringakölcsönzés, szerényen azonnal 3000 kerékpárral és 300 állomással. Éves díja 78 dollár, az első félóra ingyenes, majd félóránként 1,50 dollárt kóstál a bringahasználat.

Aki arra jár, az feltétlenül nézze meg a város surfclubját, ami már csak Montreal földrajzi elhelyezkedése miatt is érdekes, nem kell ehhez óceán. Megcsinálták, a St. Lawrence folyón 2 m-es hullámokon zajlik az élet.

 

5. Austin, Texas

Jockey Ewing nem éppen környezetbarát biznisze nameg gigaautói után Texasról nem éppen a "hú de zöld" jut először eszünkbe, pedig Austin élre tört.

Will Wynn korábbi "zöldpolgármester" úgy döntött, a legszennyezettebb tagállam fővárosából zöldvárost csinál. Miután Austin élére állt a kőolaj-alapú energiafelhasználási szokások megváltoztatásának, Wynn zöldforradalma tovább ment: úttörő lett a szélenergia és biodízel felhasználásban.

Forrás: www.alternativenergia.hu

 


Kapcsolódó képek