magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Két legyet egy csapásra

2011. máj. 24.
Egy módszerrel energia és ivóvíz állítható elő egyszerre - állítják amerikai kutatók.
Úgy hangzik ez, mint a mese a terülj-terülj asztalkámról: amerikai kutatók terve szerint a piszkos vagy sós víz tiszta vízzé alakítható és ráadásul úgy, hogy közben elektromos energiát is nyerünk.  Az ehhez szükséges szerkezet lelkét egy fémötvözet és egy üzemanyagcella alkotja. Mindenekelőtt olyan területek számára lenne hasznos a kompakt rendszer, ahol sem ivóvíz- és sem áramszolgáltatás nincs, esetleg tengeralattjárókon vagy katasztrófa sújtotta területeken. A mindentudó masina tervei már elkészültek, feltalálója, Jerry Woodall a West Lafayette-i Purdue University munkatársa már be is jegyeztette a szabadalmat.

Woodall és csapatának ötlete megkapó: végy piszkos vagy sós vizet, reagáltasd egy fémötvözetekből álló reaktorban, hogy alkotóelemeire bomoljon és táplálj a keletkező hidrogénnel egy üzemanyagcellát, ahol hidrogén a levegő oxigénjával reagálva ismét vízzé alakul, miközben a kémiai energiából elektromos energia lesz. A reaktort úgy válaszd, hogy a reakció hőmérséklete inkább magas legyen, hogy a vízgőz keletkezzen. Ugyanis a baktériumok így nem élhetik túl, vagyis a víz, kondenzáció után ivóvízként használható lesz.

A kutatók az első lépésekhez már megtalálták a megfelelő eszközt: sikerült kifejleszteniük alumíniumnak, galliumnak, indiumnak és ónnak olyan ötvözetét, amely további aktiválás nélkül a vízzel heves reakcióba lép és azt hidrogénre és oxigénre bontja. Mindehhez használható szennyvíz, ahogy szennyezett talajvíz vagy tengervíz is. Hulladékként a „képzelt” laboratóriumi kísérletben főként alumíniumhidroxid jön létre, ami pedig különböző ásványokban természetesen is megtalálható – a megsemmisítéssel így tehát nincs probléma.

A reaktor ötvözetéből, és az üzemanyagcellából álló eszköz megépítve kevesebb, mint 50 kilót nyomna, és így könnyen kezelhető valamint nagyon mobil is lesz, mondják a kutatók. Ők már a költségeket is kiszámolták: egy liter ivóvizet kb. 30 centért lehetne előállítani, egy kilowattóra áram úgy 35 centbe kerülne. Ez nem éppen olcsó, jegyzi meg Woodall, de ez az ár – összehasonlítva egy a helyszínen kiépített erőmű és vezetékhálózat működtetési költségeivel – rendkívül kedvező. Egyelőre viszont még várni kell, hogy bevethető legyen a gép, még akár éveket is igénybe vehet a további fejlesztés és tesztelés.

További információk itt találhatók.

Forrás: www.mernokbazis.hu Ivicsics Miklós


Kapcsolódó képek