magyar / deutsch

Euroterm Épületgépészeti Kft.

9400 Sopron, Faller Jenő u. 14.


       

Vízerőmű a telekre

2010. dec. 18.
Új vízerőművel a még kiaknázatlan energiáért

A vízenergia a legrégebb óta igába hajtott megújuló energiaforrások egyike. A benne rejlő potenciál azonban már sokhelyütt kimerített, az iparilag fejlett országokban az alkalmas helyeken már rég felépítették az erőműveket. A fejlődő országok nagyobb projektjeit sokszor éri az a kritika, hogy a beruházás túlzottan beavatkozik a környezetbe.

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói most e problémákra megoldásul fejlesztettek ki egy kis vízerőművet, amely annyira olcsó, hogy a legkisebb patakon egy kisebb szintkülönbségnél is érdemes felépíteni, és ami szintén fontos, nem kell elterelni a vizet, sem részben, sem egészben. A konstrukció és a design rendkívül egyszerű, a fejlesztők szerint alacsony szintkülönbség esetén is rentábilisan működik, így olyan helyeken válik bevethetővé, amelyeken eddig szóba sem került a vízenergia felhasználása. Természetesen épp a kis méret az, amiért környezetvédelmileg kevésbé aggályos ez a fajta vízenergia, hiszen ez nem jár nagy területek elárasztásával.

munchen_vizeromu

A legfontosabb része az erőműnek egy akna, amelyet a vízlépcső előtt kell a meder aljára beásni. A víz ezen keresztül folyik át, lefelé áramolva, így hajt meg egy generátort, majd a vízlépcső után visszafolyik a patakba.  Szerencsére több gyártó is foglalkozik olyan generátorokkal, amelyek víz alatt is üzembiztosak, így fölöslegessé válik a külső generátorház. Egy fölső csapóajtó gondoskodik arról, hogy a víznek egy kis része ne a turbinákon keresztül távozzon, hanem megkerülve azt, így a halak és egyéb élőlények megússzák a darálós kalandot. Ezzel azonban nem csökken a teljesítmény, mert úgy keverik hozzá a bypass-t a kiömlő nagyobb víztömeghez, hogy az csökkentse az örvények méretét, ezzel az áramlási veszteséget.

Ha nem csak a kert végében csörgedező patakba kívánja valaki felhasználni az erőművet, hanem egy kis esésű folyóba, akkor azt javasolja a gyártó, hogy egyszerre több egységet helyezzenek el, egymás mellé.

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/vizeromu-a-telekre


Kapcsolódó képek